De sidste 24 år har korporal Tommy arbejdet for at give nogle af de erhvervspraktikanter, der lander i Forsvaret, en smag på, hvad det vil sige at være soldat og forhåbentlig give dem blod på tanden til en karriere i Forsvaret.

Tommy har over 24 år givet mere end 9000 skoleelever en forsmag på, hvad det vil sige at være soldat. Foto: Sofie Wegger Jespersen / Forsvaret

Af Forsvarskommandoen

 

I denne uge har korporal Tommy igen haft æren af at vise et hold friske erhvervspraktikanter, hvad det vil sige at være soldat. Han har de sidste 24 år været primus motor på alle hold erhvervspraktikanter hos Jydske Dragonregiment. Med 10 hold hvert år af ca. 40 elever giver det altså over 9000 unge mennesker, som Tommy har haft æren af at lede igennem praktikugen. 

 

”Det er altid spændende, når der kommer nye erhvervspraktikanter, for de er alle forskellige. I starten er de fuldstændig på bar bund, men i løbet af ugen kan man se, hvordan de modnes og får en større forståelse for handling og konsekvens og kammeratskabet i Forsvaret,” siger Tommy og understreger, at dem, der kommer ind om mandagen, ikke er de samme unge mennesker, de sender hjem om fredagen.

 

De sidste 24 år har korporal Tommy arbejdet for at give nogle af de erhvervspraktikanter, der lander i Forsvaret, en smag på, hvad det vil sige at være soldat og forhåbentlig give dem blod på tanden til en karriere i Forsvaret.

Erhvervspraktikanterne får en oplevelse med masser af action. Foto: Sofie Wegger Jespersen / Forsvaret 

Erhvervspraktik er en oplagt mulighed for unge piger og drenge i 9. og 10. klasse til at prøve kræfter med forskellige arbejdspladser. I Forsvaret er der 6.000 erhvervspraktikanter om året fordelt på 17 tjenestesteder, hvor praktikken varer en uge. Forsvarets erhvervspraktik giver de unge en unik mulighed for at afprøve, om en karriere i Forsvaret er noget for dem, og forhåbentlig giver det dem blod på tanden til at fortsætte.

 

Fra mundering til bulder og brag

At give praktikanterne en oplevelse for livet vægtes højt. Tommy sørger derfor altid for, at der en masse action, bulder og brag involveret.

 

Praktikugen starter om mandagen, hvor der bliver udleveret uniform og udstyr, og der bliver trænet eksercits. Tirsdag er det skydebanedag, hvor våbenbetjening, vedligeholdelse, førstehjælp og skarpskydning står på dagsordenen. Onsdag til torsdag er den helt store finale. Her skal alt, de har lært, sættes i spil. Der er march gennem terrænet, BSO skal opbygges og maden skal tilberedes.

 

De sidste 24 år har korporal Tommy arbejdet for at give nogle af de erhvervspraktikanter, der lander i Forsvaret, en smag på, hvad det vil sige at være soldat og forhåbentlig give dem blod på tanden til en karriere i Forsvaret.

Fra tid til anden møder Tommy personel i Forsvaret, som er startet som praktikant hos ham. Foto: Sofie Wegger Jespersen / Forsvaret

Og når aftenen falder på, går det for alvor løs. De unge praktikanter skal kunne tackle action, ild, bulder og brag. Hjemmeværnet er Tommys højre hånd, der lægger sig i baghold og angriber praktikanterne i løbet af natten.

 

”De er gode til at give den gas. Den får hele armen i et ildoverfald, og praktikanterne flygter til højre og venstre,” fortæller Tommy.

 

Og den oplevelse hænger ved, når de kommer hjem.

 

”Jeg har fået opringninger fra forældre, der takker for de kæmpe oplevelser, deres børn har haft, og de snakker ikke om andet,” siger Tommy og tilføjer, at det altid har været en succesfuld uge, hvis de går hjem med nogle fede oplevelser.

 

Pensionen banker på

I dag møder han stadig fastansatte i Forsvaret, der startede deres rejse som soldat i erhvervspraktik hos Tommy. Og det bringer et smil frem bag det veltrimmede overskæg at kunne være med til at erhverve friske unge folk.

 

”Fra tid til anden møder jeg personel i Forsvaret, som er startet som praktikant hos mig. Det er ret sjovt at møde dem engang imellem, og at de kan huske en,” fortæller Tommy med et smil.

 

Siden 1979 har Tommy haft militærstøvlerne på, og i år går han ind i sit 24. år som fungerende praktikantleder. Der er ingen tvivl om, at de mange år i Forsvaret har bragt ham megen glæde. Men nu banker pensionen på døren.

 

”Det er jo lidt ambivalent, jeg burde jo være gået på pension her til august, men jeg har valgt at blive 13 måneder mere, og så må vi jo se, hvad tiden den bringer,” siger Tommy med et glimt i øjet.

 

Hvis man drømmer om at komme i erhvervspraktik i Forsvaret, skal man henvende sig til sin lærer eller uddannelsesvejleder, så kan de hjælpe med at få en praktikplads i Forsvaret.

HVEM KAN KOMME I PRAKTIK?

Praktikken er for elever, der går i 9. og 10. klasse. Samt unge i aldersgruppen 15-17 år. 

 

Forsvaret stiller nogle grundlæggende krav til vores praktikanter:

  • Du skal kunne deltage aktivt 
  • Du behøver ikke være dansk statsborger, men du skal tale og forstå dansk
  • Du må ikke have fysiske skader (f.eks. forstuvede eller brækkede ben, arme)
  • Du skal kunne klare dig selv uden støtteperson i en uge

 

Læs mere om erhvervspraktik her